VERNIEUWBOUW ZES BASISSCHOLEN IN AMSTERDAM NIEUW-WEST

VERNIEUWBOUW ZES BASISSCHOLEN IN AMSTERDAM NIEUW-WEST

Met HEVO als risicodragend projectmanager heeft de Stichting Westelijke Tuinsteden (STWT) in Amsterdam Nieuw-West onlangs zes schoolgebouwen vernieuwd. De monumentale scholen uit de jaren vijftig verbruikten veel te veel energie en hadden hoge onderhoudskosten. Nu staan er moderne, flexibele schoolgebouwen waarin leerpleinen een centrale rol spelen.

Winifred van den Bosch van HEVO was als projectmanager bij het nieuwbouwproject van de STWT-scholen betrokken. ‘We hebben dit als HEVO risicodragend uitgevoerd. Dat houdt in dat we de risico’s op kosten, kwaliteit en planning op ons hebben genomen. Wij waren er dus verantwoordelijk voor dat er op tijd en tegen het budget dat ervoor stond zes goede schoolgebouwen werden gerealiseerd. Ons team stuurde de ontwerpers en de aannemers in dit proces aan.’

De scholen die vervangen moesten worden waren zogenaamde H-scholen, schoolgebouwen in de vorm van de letter H. Van den Bosch: ‘Dat waren allemaal scholen uit de jaren vijftig, gebouwd volgens een soort uniform ontwerp dat door de gemeente was ontwikkeld. Deze scholen waren echt op en toe aan vernieuwing. Ze waren allemaal technisch verouderd, verbruikten veel te veel energie en pasten qua indeling niet meer bij het hedendaags onderwijs.’


Duurzame nieuwbouw

Vier scholen van STWT in Nieuw West zijn vervangen door nieuwbouw, twee scholen waren nog zo goed dat werd gekozen voor een verbouwing in plaats van nieuwbouw. ‘Samen met de stichting hebben we gezorgd voor mooie, duurzame schoolgebouwen. En zeker bij de nieuwbouw konden we daar ver in gaan. Deze scholen hebben allemaal goede isolatie, goede ventilatie en warmteterugwinning. Enkele scholen zijn zelfs aangesloten op het warmtenet van de gemeente. En uiteraard zijn alle gebouwen voorzien van PV-panelen.’

Flexibiliteit als uitgangspunt

Uitgangspunt bij de vernieuwbouw was om flexibele onderwijsgebouwen te realiseren. De gebouwen hebben daarom geen traditionele indeling met klassen en gangen, maar een meer open structuur. Klassen zijn er nog wel, maar die grenzen nu aan grote ruimten die je door het openzetten van schuifwanden kunt omvormen tot leerpleinen. Van den Bosch: ‘De scholen hebben allemaal een open structuur, maar alle scholen zijn anders vormgegeven en op maat gemaakt voor de buurt. Met schuifpuien en beweegbare wanden hebben we de flexibiliteit van het onderwijs vormgegeven.’

Goede akoestiek

Bij de nieuwbouw moest er vanwege de vele open ruimtes wel extra aandacht werd geschonken aan de akoestiek. ‘Daar hebben we bij HEVO gelukkig veel ervaring mee. Met akoestische voorzetwanden, en geperforeerde dakplaten in de gymzalen en bij het ontwerp passende uitneembare plafondplaten in de lokalen en gangen hebben we gezorgd voor goede akoestiek in de schoolgebouwen.’ Bij het materiaalgebruik werd ingestoken op duurzaamheid en onderhoudsarm materiaal. De gebouwen hebben nu beduidend lagere energielasten en ook de onderhoudskosten zijn drastisch omlaag gebracht.

Dit project is volgens Van den Bosch een mooi voorbeeld van wat er gebeurt als er goede samenwerking is tussen schoolbestuur, gemeente, adviseurs en projectmanagers. ‘Het heeft in het begin tijd gekost om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen, maar toen dat eenmaal het geval was hebben we heel goed en op een leuke manier samengewerkt. Heel belangrijk, want je hebt elkaar echt nodig in dit soort projecten.’

Bekijk alle projecten:

Regelmatig laten we onze opdrachtgevers aan het woord. Lees het inspirerende verhaal over de visie van Joke Middelbeek, bestuurder Stichting Westelijke Tuinsteden Amsterdam:  Relatiemagazine voorjaar 2020.

Meer weten? 

 

Neem dan contact op met  Winifred van den Bosch (winifred.bosch@hevo.nl) of kijk verder op onze website.